Σφηνάκι #58 – Αντιφασιστικός Κοινωνικός Αυτοματισμός

Πάει καιρός που έχει να γραφτεί κάτι εδώ. Ο συντάκτης το παρόντος αμφιταλαντευόταν διαρκώς μεταξύ δύο θεματολογιών: Είτε μιας θεματολογίας επί καθημερινών θεμάτων, είτε να γραφτεί κάτι για τον λόγο που τελικά…δεν γράφεται τίποτα. Διότι, ναι, κάθε μέρα στο δρόμο, σου δίνει κι ένα θέμα για σχολιασμό, αλλά από την άλλη, έχει σχεδόν 11 μήνες να δημοσιευτεί κάτι εδώ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους/την autonome antifa, για την αφορμή που μου έδωσε/έδωσαν να γραφτεί ένα κείμενο που ταυτόχρονα θα μου δίνει την ευκαιρία να σχολιάσω ένα θέμα του δρόμου και της καθημερινότητας και επιπροσθέτως θα συμπεριλαμβάνει και την εξήγηση για το γεγονός οτι τόσο καιρό, αρνούμαστε γενικότερα να γράψουμε οτιδήποτε άλλο. Η αφορμή, αυτό το poster, το οποίο είδαμε κάπου στο Χαλάνδρι:

https://autonomeantifa77.files.wordpress.com/2016/10/2016-10-mko_poster.pdf

Η απογοήτευση έχει ούτως ή άλλως ήδη έρθει εδώ και χρόνια από την προσωπική μου επαφή με τα κοινωνικά/πολιτικά κινήματα. Η απογοήτευση έρχεται για τον συνηθισμένο λόγο οτι, σε όλες μα όλες τις περιπτώσεις, όλα αυτά τα κινήματα, αυτο-εγκλωβίζονται σε μια σπείρα εσωστρέφειας και μυωπικής αντίληψης της πραγματικότητας, με δράσεις που περιορίζονται σε τόπο και χρόνο και με πολιτική σκέψη που στην καλύτερη περίπτωση καθοδηγείται από μια συγκεκριμένη σχολή (πχ Μαρξιστική, Καστοριαδική, κτλ κτλ), στη χειρότερη διέπεται από τους νόμους της αντι-δρασης: Αντί-καπιταλισμός, Αντι-φασισμός, αντί-ότι-δεν-γουστάρει-ο-καθένας, δηλαδή μια εξ ορισμού αρνητική σκέψη, με την φιλοσοφική έννοια του όρου, για να μην περάσω στην ψυχολογική. Ό,τι κι αν συμβαίνει, η σκέψη σας, σύντροφοι, είτε καθοδηγείται τόσο πολύ από το θυμικό σας και στην καλύτερη να κάψετε κανένα τρόλεϋ, ή κάποιο αυτοκίνητο εκδοτικού οίκου, είτε είναι τόσο πολύ κονσέρβα που ο λόγος σας τρεκλίζει απ’το σκορβούτο. Λοιπόν, όσο τα γράφω αυτά, μ’αρέσει να φαντάζομαι αντιδράσεις του στυλ «μιλάτε κι εσείς που έχετε blog που ονομάζεται «αντιφασιστικό;!» απλώς γιατί είναι η καλύτερη αφορμή να σας παραπέμψω, σε όσα έχουμε εξ’αρχής γράψει στην ενότητα «Η ιδέα» (και όχι ιδεολογία) και να υπενθυμίσουμε οτι ο μαγαρισμός των ιδεών και των εννοιών, είναι χαρακτηριστικό της μεταβιομηχανικής εποχής (βλέπε φιλελεύθερος, αντιφασίστας, ριζοσπάστης, αριστερός κτλ κτλ)…

Ας περάσουμε λοιπόν στην ουσία: Διαβάζουμε το poster των συντρόφων «αυτόνομων αντιφασιστών» το link του οποίου έδωσα παραπάνω. Στάθηκα και το διάβασα και θα του κάνω και διαφήμιση από αυτό εδώ το blog, ώστε να το διαβάσετε όλοι. Ξέρετε, ποιό ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε; Η φράση «κοινωνικός αυτοματισμός». Και το δεύτερο; Να πάω να ψάξω τον ορισμό (έαν υπάρχει τέτοιος), όχι τίποτε άλλο, απλώς για να μην κατηγορήσει κανείς για ανακρίβειες. Το γκουγκλαρα πέφτοντας σε άρθρα του προ(κ)ταγκων, τα οποία από μαζοχισμό εννοείται πως διάβασα, κι επειδή ο μαζοχισμός προϋποθέται και τον σαδισμό, θα ήθελα να βλέπω τα μούτρα ενός αυτόνομου αντιφασίστα, όταν κάποιος του τρίβει για απάντηση ένα τέτοιο άρθρο [1]. (Ας με συγχωρέσετε για τα ταπεινά μου ένστικτα αλλά σαδισμός και μαζοχισμός στοχεύουν στην απόλαυση και επειδή όταν βγαίνω από το σπίτι μαυρίζει η ψυχή μου με τα πάντα συν τα αφισάκια που διαβάζω, κάπου και κάπως πρέπει να τη βρισκω). Για να συνεχίσω, δεν ξέρω εάν έχετε παρατηρήσει αλλά, όταν ο σύριζας ήταν αντιπολίτευση η έκφραση «κοινωνικός κανιβαλισμός» και «κοινωνικός αυτοματισμός» έπαιζε πολύ γιατί ήταν μια πάγια πρακτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την οποία κατηγορούσε, τώρα δεν ακούγεται από πουθενά, διότι απλούστατα δεν χρειάζεται να τον πράξει. Φαίνεται πως πλέον από μόνα τους, τα ίδια τα μαχόμενα κομμάτια της κοινωνίας το πράττουν.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ονομάσει κανείς την στοχοποίηση των εργαζομένων των ΜΚΟ; Πόσες διαφορές άραγε θα μπορούσε να βρει από την ίδια την τακτική των ΜΜΕ και της κάθε εξουσίας, όταν στοχοποιεί τις διεκδικήσεις ή τις αντιδράσεις μιας κοινωνικής ομάδας; Η διαφορά είναι απλώς το γεγονός οτι οι αντιφασίστες δεν περιμένουν καν να υπάρξει κάποια αντίδραση των εργαζόμενων στις ΜΚΟ (άλλωστε τί είδους αντίδραση θα μπορούσε να υπάρξει;) και ξεσπαθώνουν κατά πάντων. Ο στόχος τώρα, το ίδιο εύκολος με το να κατηγορείς τον μετανάστη εργαζόμενο για την δική σου ανεργία. Η στοχοποίηση των εργαζόμενων στις ΜΚΟ, δεν έχει κανένα απολύτως επιχείρημα, πέρα από το υπονοούμενο το γεγονός οτι με τη δουλειά τους στηρίζουν αυτήν την κατάσταση. Εάν όντως υπάρχει ένα τέτοιο επιχείρημα από πίσω, ξέρετε τι κλασικό θα σας απαντήσω: Δεν θα έπρεπε κανένας να δουλεύει πουθενά και σε καμία εταιρία ή οργανισμό, διότι στηρίζει τον νεοφιλελευθερισμό, για να μην συζητήσουμε για τους λογαριασμούς στις τράπεζες, τους οποίους όλοι οι αντιφασίστες ανεξαιρέτως έχουν, στηρίζοντας έτσι το τραπεζικό σύστημα! Κανείς, όμως κανείς, στ’αλήθεια δεν έκατσε να ψάξει για τις συνθήκες εργασίας μέσα στις ΜΚΟ, για τις απειλές που υπάρχουν τόσο από πάνω, όσο και από τους «ωφελούμενους». Ας μου επιτραπεί να γνωρίζω πολλά πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά να μην μπορώ να γράψω τίποτε (και ο νοών νοείτω). Το μόνο που θα αναρωτηθώ είναι:

  1. Θα υπάρξει κανείς που θα υποστηρίξει τον εργαζόμενο στις ΜΚΟ ή θα τον ταυτίζετε με το αφεντικό του;
  2. Θα υπάρξει κανείς που είτε είναι εργαζόμενος σε ΜΚΟ, είτε αντιφασίστας κι ενώ αντιτίθεται σε ότι βλέπει μπροστά του, θα κάνει πράξη όσα πιστεύει, ή αυτό θα είναι προνόμιο μόνο των φασιστών και της εξουσίας;

Μάγκες μου, κρίμα το χαρτί που ξοδέψατε, αλλά βλέπω οτι ο αντιφασισμός σας περιορίζεται σε μοτοπορείες, σε καμένους κάδους σκουπιδιών και σε πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης στα πέριξ της πλατείας. Όσο πετυχημένες πολιτικές αναγνώσεις κι αν νομίζετε οτι κάνετε, να ξέρετε (και να ξέρουμε κι όλοι), οτι οι ΜΚΟ υπάρχουν γιατί εναλλακτικές δομές, μη κρατικές, μή κυβερνητικές, μή καπιταλιστικές και εν τέλει αντιφασιστικές δεν υπάρχουν. Να ξέρετε επίσης οτι, οι «ωφελούμενοι» δεν είναι μια συμπαγής μάζα ξεριζωμένων και απελπισμένων ανθρώπων, αλλά ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων: Φανατικοί μουσουλμάνοι (και δεν είναι λίγοι), καθηγητές πανεπιστημίων, εργάτες, απλοί άνθρωποι, μικροαστοί της Συρίας, ακόμη και τυχοδιώκτες που εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Θα βρει παιδάκια ορφανά, θα βρει γονείς που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους και θα βρει και μια εξαθλίωση που δεν αποκτήθηκε στα ναυτικά μίλια του ταξιδιού, αλλά υπήρχε ήδη. Θα βρει επίσης ανθρώπους, που ούτε να μορφωθούν ενδιαφέρονται, ούτε ενστερνίζονται ανθρωπιστικές αξίες. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός οτι όλοι, ανεξαιρέτως, ως ανθρώπινα όντα έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στην ίση μεταχείριση. Αυτό που αναιρείται είναι η ίδια σας η πολιτική σκέψη, όταν επιμένετε να τους αντιμετωπίζετε ως μια ενιαία και συμπαγής ομάδα ανθρώπων, τα συμφέροντα της οποίας ταυτίζονται με τα συμφέροντα του ντόπιου εργάτη. Είτε το θέλετε είτε όχι, δεν υπάρχουν συμπαγείς ομάδες εργατών ούτε ντόπιες, ούτε εισαγόμενες και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ως πρώτο τους μέλημα να ταυτιστούν με τα συμφέροντα των ντόπιων εργατών. Δεν υπάρχει καν τέτοιο υπόβαθρο συνειδητοποίησης και αν υπάρχει, αυτό που προέχει είναι η πείνα, η στέγη και οι ανάγκες όπως το να φροντίσει κάποιος ενα αυτιστικό παιδάκι. Κάνετε οτι κάνουν και οι ΜΚΟ:  Αυτές βλέπουν ένα ακόμη πεδίο δράσης και κέρδους, εσείς βλέπετε ένα ακόμη πεδίο πολιτικής ενασχόλησης και αυτοεπιβεβαίωσης θεωριών που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα, αλλά η αλήθεια, θα σας ξεπεράσει εσάς, τους μεν, τους δε αλλά ακόμη κι εμένα που σας τα χώνω. Αυτό που θα μείνει από ότι γκρεμίζεται τριγύρω μας, είναι η ίδια η ανάγκη και η ζωή.

Επειδή λοιπόν η άγνοιά σας για πρόσωπα και καταστάσεις είναι προφανής, πολλά τραγούδια ξέρετε και λέτε, γιατί είστε έξω από το χορό. Μπορεί λοιπόν ο καθένας να γράφει ό,τι θέλει, απλώς θα πρέπει να ξέρει οτι ταυτόχρονα εκτίθεται. Και ειδικά για το θέμα αυτό, ξέρετε πολύ καλά ότι θα περίμενε κανείς είτε φίλος, είτε συμπαθών, είτε εχθρός σας, να γνωρίζετε περισσότερα.

Ως συμπαθών, θα ευχηθώ περαστικά και περισσότερες πράξεις.
antifasistikos

[1]. Και οχι τίποτε άλλο, αλλά με αναγκάζετε να κάνω διαφήμιση στο proktagon ! http://www.protagon.gr/anagnwstes/koinwnikos-kanivalismos-8897000000

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s